Ruigoord

is een voormalig eiland en een dorp met diezelfde naam in de Houtrakpolder in de gemeente Amsterdam, in de provincieNoord-Holland. Het dorp staat bekend als kunstenaarskolonie nabij Amsterdam omdat leegstaande woningen in de jaren '70gekraakt werden door kunstenaars. Tegenwoordig zijn er ateliers gevestigd en worden er culturele activiteiten georganiseerd in het voormalige kerkgebouw.

 

 

Afrikahaven

In 1964 besloot de toenmalige Amsterdamse wethouder van Economische Zaken Joop den Uyl het gebied te bestemmen tot haventerrein voor de Afrikahaven. Er zou onder meer petrochemische industrie worden gevestigd. De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude nam in 1968 een bestemmingsplan aan waarin het gebied rond Ruigoord werd bestemd voor industrieterrein. Ruigoord zou moeten verdwijnen. De grondbezitters van de Houtrakpolder werden uitgekocht, en de bewoners werden gedwongen te verhuizen, terwijl het gebied rond Ruigoord met zand werd opgespoten.

Slechts enkele bewoners, onder wie de pastoor, verzetten zich. Eind 1972 werd Ruigoord echter ontdekt door Amsterdamse kunstenaars en deels gekraakt. De kunstenaars, onder leiding van de dichter Hans Plomp en de schrijver Gerben Hellinga wisten op 23 juli1973 te voorkomen dat slopers Ruigoord kwamen afbreken. Diezelfde dag nog werd de sloopvergunning voorlopig ingetrokken. Als gevolg van de oliecrisis waren de plannen voor petrochemische industrie op het terrein toch al van de baan. Een deel van de oorspronkelijke inwoners keerde terug, en de jaren daarna werden gekenmerkt door conflicten tussen de krakers en de oorspronkelijke bewoners die niets van die hippies moesten hebben, maar ten slotte ontstond wederzijds respect.

In 1984 nam Haarlemmerliede een nieuw bestemmingsplan aan, waarbij het gebied rond Ruigoord werd aangewezen als groenzone. Omdat dit strijdig was met een provinciaal streekplan werd het bestemmingsplan niet goedgekeurd. In 1991 werd het gebied bestemd voor een gemengd industrie- en haventerrein met veel groen. In dit bestemmingsplan zou Ruigoord grotendeels moeten verdwijnen. Na een langdurige juridische strijd werd een deel van de Houtrakpolder, inclusief het dorp Ruigoord, per 1 januari1997 onderdeel van de gemeente Amsterdam. De gemeente blies de oude plannen voor de Afrikahaven nieuw leven in. Een belangrijke rol hierbij speelde een landelijke regeling met betrekking tot vervuild slib. De Afrikahaven kon worden gebruikt als slibdepot, mits het depot uiterlijk in 1998 zou zijn aangelegd.

 

 

Landjuweel

Op Ruigoord worden veel alternatieve bijeenkomsten gehouden, waarvan het jaarlijkse Landjuweel, gecoördineerd door Rudolph Stokvis, het meest bekend is.Vanaf 1981 heeft videograafOlivier Jansen bijeenkomsten van Ruigoord op video vastgelegd. Ook Luc Sala bezit een omvangrijk tape-archief met opnamen van Ruigoord.In juni 2004 baarde het gemeenteraadslid Hansje Kalt van Amsterdam Anders/De Groenen opzien door het indienen van een motie waarin werd opgeroepen de Afrikahaven maar weer dicht te gooien, en de natuur te herstellen. De motie werd verworpen; alleen Kalt stemde voor.In 2005 is Mary Benjamins begonnen met filmen in Ruigoord. Ze portretteert zowel kunstenaars individueel als ook het maakproces van diverse ‘gesamtkunstwerke’. Een eerste serie portretten was in 2009/2010 te zien in het Amsterdams Historisch Museum

 

 

Ruigoord vormt een brug tussen de kunstenaarsgemeenschappen van weleer, zoals Bergen en ......

 

 

 

WHY THE PYRAMID

 

 

To make life more positive and healthy, the pyramid structure has been known to emanate a benevolent kind of energy since time immemorial.

 

It is historically evident that man knew about the beneficial effects of

pyramid energy as early as 6000 years ago. The ancient Egyptians used pyramids to preserve their dead. The Mayans used the pyramid for religious ceremonies. The Vedas have references to pyramid geometry. Even temple tops and church steeples were designed in the shape of a pyramid. But why the pyramid? Scientists have focused attention on this issue for the past century. It was intriguing how flowers grew better and faster, how fruits and food products improved in taste and how dead animals did not decay for weeks within a pyramid. It was found that all life forms and all matter when placed within the pyramid structure, improved in performance, behavior and appearance. Pyramid energy has, from then on, been successfully applied in healing, as well as in relieving fatigue and tension.

 

 

 

 

 

 

HOi Neville en Marcel,Ik heb jullie bijlagen met interesse doorgelezen. De rode draad is voor mij dat
de pyramide haar kracht vindt door (energetische) wisselwerking met haar
omgeving. Daarnaast is zij een symbool voor rust, vrede, verdieping en geneeskracht.

Alleen het document waarin ingegaan wordt op de fysica van electro-magnetische
velden, het magnetisch medium en de eigenschappen van metalen (ijzer en goud)
doet naar mijn smaak erg veel geweld aan de werkelijke fysische beschrijving. Er
wordt bijvoorbeeld gesteld dat het veld zelf energie levert, maar dat is volgens
mij niet zo. Alleen deeltjes, al dan niet massaloos, kunnen energie dragen en
uitwisselen.

Met hartelijke groet,
Jeroen G. Snel

http://www.skillimage.nl/house4love/

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Neville Matroos en Marcel StoofPyramid PEOPLE

 

 

 

 

 

 

 

House4Love is a certified Non-Profit Organisation in South Africa

(NPO Reg No  076-624) registered with the Department of Social Welfare.

 

 

 

CONTACT             +27(0) 711795907

                               +31 (0)614688546

 

 

 

 

info@house4love.com 

mstoof@house4love.com

nkmatroos@house4love.com

 

 

 

 

 

 

P O BOX 22479                              Ruigoord 99

Fishoek                                       1047 HH

7974                                           Amsterdam

Western Cape                               The Netherlands 

South Africa